If you are preparing for any Recruitment Drives, then you should know, as a fresher you are required to qualify in the Aptitude Test of the Employer. Here we are presenting the few frequently asked sample Aptitude Test Questions and Answers in the written tests of IT companies. Let's have a look at the Aptitude Test Questions of IT companies like Wipro, CTS, TCS, etc. in this post.
 Aptitude Test Questions and Answers
 Aptitude Test Questions and Answers
Image Credit: CC/ pxhere.com/ Public Domain

99 Aptitude Test Questions and Answers

(01) If a basketball team scores an average of ‘p’ points per game for ‘G’ games and then scores ‘q’ points in its next game, what is the team average score for the (G+1) games?

(1) (Gp+q)/G+1  (2) G(p+q)/G+1    (3) (Gp+q)/G     (4) G (p+q)/G

Answer: (1) (Gp+q)/G+1

(02) For what value of ‘n’ will the remainder (351)^n and (352)^n be the same, when divided by 7?

(1) 1  (2) 2  (3) 3   (4) 4

Answer: (3)

(03) The average of 25 distinct positive integers is 25. What is the greatest possible value of any one of these 25 numbers? 

(1) 300 (2) 325 (3) 600 (4) None of these

Answer: (2)

(04) I bought some oranges at the rate of 5 for a rupee. I sold all of them to you at the rate of 4 for a rupee, and bought all of them again from you at the rate of 3 for a rupee and sold them at the rate of 2 for a rupee. What will be my percentage of profit in this whole transaction? 

(1) 40.625% (2) 40.500% (3) 40.250% (4) 40.125%

Answer: (1)

(05) The area of a square field is 24,200 Sq.m. How long will a lady take to cross the field diagonally at the rate of 6.6 Kmph? 

(1) 2 min (2) 2 hrs (3) 2 sec (4) None of these 

Answer: (4)

(06) A contractor undertook to make 15 Km of roadway in 40 weeks. In 10 weeks, 180 men working 8 hours a day completed 3 Km of the roadway. The men then agreed to work 1 hour day overtime, and some boys were engaged to assist them, the work was finished in the stipulated time means in 40 weeks only. How many boys were employed, if the work of 3 boys is equal to that of 2 men? 

(1) 20 (2) 30 (3) 40 (4) 50 

Answer: (4)

(07) How long will it take for a sum of money to grow from Rs.1250 to Rs.10,000, if it is invested at 12.5% PA simple interest? 

(1) 44 years (2) 52 years (3) 56 years (4) 64 years

Answer: (3)

(08) Two trains of length 200 m and 100 m simultaneously enter into a tunnel of length 300 m from opposite ends at the same time on parallel tracks. The speeds of the two trains are respectively of 36 KMPH and 18 KMPH. After how much time from the instant the two trains entered the tunnel will the tunnel be free of traffic again? 

(1) 60 Sec (2) 45 Sec (3) 30 Sec (4) None of these

Answer: (4)

(09) A boat takes 8 hours to travel a certain distance downstream and return to the starting point. If the speed of the boat in still water doubles, the boat would take 3 hours 12 minutes for the round trip. Find the ratio of the speeds of the boat in still water and the speed of the stream? 
(1) 2:1 (2) 1:2 (3) 2:3 (4) 1:1

Answer: (1)

(10) The sum of the ages of the four members of Naidu’s family is 140 years. Five years ago, the ages of the four members, Naina, Rahini, Mrs.Naidu, and Mr.Naidu were in ratio 2:3:7:8. After how many years would Naina be as old as her mother is today? 

(1) 24 years (2) 30 years (3) 34 years (4) None of these

Answer: (2)

(11) Two partners invested Rs.25,000 and Rs.35,000 respectively in business and agreed that 40% of the profits should be divided equally between them and the remaining profit in the ratio of investment. If one partner gets Rs.45 more than the other, find the total profit made in the business? 

(1) Rs.625 (2) Rs.550 (3) Rs.525 (4) Rs.450

Answer: (4)

(12) Taps P and Q can fill a tank in 30 hours and 60 hours respectively. Each tap was opened alternatively for one hour at a time. Due to leak at the bottom of the tank, the tank took 20 more hours than expected, to get filled. Find the time in hours that would be taken by the leak to empty the full tank? 

(1) 150 hrs (2) 120 hrs (3) 90 hrs (4) 60 hrs

Answer: (2)

(13) 50 chocolates are to be completely distributed among 15 children such that each receives an odd number of chocolates. Find the number of ways that the distribution can be carried out?

(1) 15! (2) 12!  (3) can’t be determined (4) None of these

Answer: (3)

(14) The value of a magic number triples from the first day to the second day decreases by half from the second day to the third day and increases by half of the increases from the first day to the second day on the fourth day. If the cycle repeats and the value of the magic number after 10 days are 375. What was the value of the magic number on the first day? 

(1) 24 (2) 16 (3) 12 (4) None of these

Answer: (1)

(15) In a party, everyone gave a gift to everyone else. Three persons had brought five gifts each that were alike, besides other gifts. If the total number of gifts exchanged at the party was 15 more than 185, how many persons were there in the party? 

(1) 20 (2) 15 (3) 10 (4) 25

Answer: (1)

(16) A thief spots a policeman, 100 meters away and takes to his heels. If the policeman chases the thief immediately, how far would the thief have run before he is overtaken, if the speeds of the thief and the policeman are 8 KMPH and 10 KMPH, respectively? 

(1) 4 km (2) 2 km (3) 500 m (4) 400 m

Answer: (4)

(17) ‘A’ can do a piece of work in 20 days and ‘B’ can do the same piece of work in 40 days. If ‘A’ and ‘B’ work on alternate days, beginning with ‘A’, the work is finished during the course of the ------- day when ------- is working. 

(1) 26th, A (2) 27th, A (3) 26th, B (4) 27th, B

Answer: (2)

(18) A merchant professes to sell his goods at the cost price, but weights 950 grams for a kilogram weight. What is his gain or loss percent? 

(1) 5 5/9% loss (2) 5 5/19% loss (3) 5 5/9% profit (4) 5 5/19% profit

Answer: (4)

(19) Two mail sorters ‘R’ and ‘S’ work at constant rates. If ‘R’ can sort ‘X’ letters in 90 minutes and ‘S’ can sort ‘X’ letters in 60 minutes, how long will it take for both sorters, working together but independently, to sort ‘X’ letters (expressed in minutes)? 

(1) 24 (2) 30 (3) 36 (4) None of these

Answer: (3)

(20) In a library, 20% of the books are in Hindi, 50% of the remaining are in English and 30% of the remaining are in French. The remaining 6300 books are in regional languages. What is the total number of books in the library?

(1) 12,500 (2) 16,600 (3) 18,200 (4) 22,500

Answer: (4) 22, 500